Malaysia for 3 tempat yang mesti dilawati di Malaysia

(Top 3 Must Visit Places in Malaysia)

 

Malaysia tidak hanya terdiri daripada pantai ,aktiviti-aktiviti menyeronokkan dan membeli-belah. Terdapat begitu banyak benda yang boleh dilihat dan dilakukan di negara ini. Sebagai permulaan, lawatan ke tiga tempat ajaib ini akan membuatkan anda berasa seolah-olah anda berada di set filem Disney.

Bagaimana hendak ke sana: Mengambil bas ke tempat yang disebut di bawah merupakan salah satu pilihan yang paling mudah disediakan kerana anda akan dapat menjimatkan masa dan wang. Anda boleh masuk ke http://www.redbus.my untuk kemudahan tambahan. Portal bas-tempahan online ini akan membantu anda memilih bas yang sesuai dan menjadikan perjalanan anda cukup lancar.

 

Kampung Kuantan: Bermalamlah sehari atau dua hari di sini menerusi aktiviti perkhemahan dan menyaksikan debaran daripada ribuan kelip-kelip seolah cerita dongeng. Kampung Kuantan merupakan salah satu tempat yang terbaik untuk menyaksikan tarian kelip-kelip yang cukup cantik. Ia terletak kira-kira 9 km dari Pekan Kuala Selangor. Tapak yang dikenali sebagai salah satu daripada kumpulan kelip-kelip yang terbesar di dunia. Anda boleh mengambil bot dalam kegelapan malam dan menjumpai ratusan kelip-kelip pada waktu Subuh. Kelip-kelip ini berkumpul di pokok bakau untuk memakan getah pokok. Laluan paya bakau Bagan Krian, Tanjung Piai dan pantai Cherating serta Kemaman mempunyai ketumpatan kelip-kelip yang paling besar. Waktu lawatan bermula dari 7.30 pm sehingga 10.30pm. Setiap bot dapat menampung 4 orang penumpang dan mempunyai caj sebanyak RM40. Harga tiket termasuk snek dan minuman.

 

Gua Niah: Gua utamanya, Gua Niah terletak di Gunung Subis dan terdiri daripada beberapa dewan yang luas dengan siling-siling yang tinggi. Gua ini terletak di atas satu blok batu kapur yang besar, kira-kira satu kilometer panjang secara umumnya arah utara hinggalah ke selatan  dan kira-kira setengah kilometer lebar, terasing daripada kompleks Gunung Subis oleh sebuah lembah kira-kira 150-200 meter lebar. Gua Niah merupakan salah satu gua terbesar di dunia. Pengalaman saya di sini adalah amat indah dan sukakan pengembaraan. Saya pasti akan membuat perjalanan ke Malaysia pada masa akan datang. 

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 20.0px Times; color: #ff2600}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 20.0px Times; color: #ff2600; min-height: 24.0px}
p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px Times}
p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px Times; min-height: 18.0px}

Pinnacles of Gunung Mulu: Ia terdiri daripada pancang batu kapur yang tajam pada ketinggian 45 meter dikelilingi sayur sayuran di atas lereng-lereng Gunung Api. Trek untuk melihatnya adalah salah satu yang paling popular di taman. Tetapi diberi amaran, laluan Pinnacle Summit adalah sukar dan mencabar. Denai itu sendiri sangat curam (berhampiran bahagian menegak) dan memerlukan tahap kecergasan yang tertentu.

Where I stayed / started

Malaysia

Have you done this? What can you add to this jrrny?

Related Posts