Malaysia for Holidays

(Quick first-timers Travel Tips planning for Malaysia)

 

Malaysia adalah destinasi percutian yang hebat bagi mereka yang ingin mempunyai keseimbangan yang baik antara keselesaan moden dan sedikit yang tidak dikenali. Walaupun menjadi sebuah negara perindustrian yang pesat, Malaysia terdiri daripada tarikan semula jadi, bandar-bandar penjajah dan kedai-kedai makan yang dilawati oleh banyak pelancong sepanjang tahun.

Mengunjungi negara baru untuk bercuti boleh menimbulkan beberapa soalan semasa proses perancangan. Bagaimana pula dengan cuaca di sini? Betapa mudah untuk mendapatkan kad SIM telefon? Apakah bahasa tempatan?

Sekiranya Malaysia adalah tempat bercuti seterusnya, berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda semasa membuat jadual perjalanan anda.

Pengangkutan tempatan: Apabila anda turun di lapangan terbang sama ada mengambil teksi prabayar yang ada di sana, atau anda boleh membuat keputusan untuk mengembara dengan bas-bas yang melepasi bandar. Cekap dan mudah, bas dianggap sebagai salah satu mod pengangkutan yang lebih cepat di sini. Stesen bas ekspres juga ditubuhkan di bahagian-bahagian yang berlainan di Malaysia. Apa lagi? Anda boleh membeli tiket bas dalam talian daripada http://www.redbus.my dan juga mengetahui info berkaitan dengan jadual bas serta lain-lain.

Cuaca: Jika anda berasal dari kawasan Eropah atau Asia Tenggara, cuaca boleh menjadi agak lembap untuk anda. Pakai pakaian wicking keringat kerana mereka adalah pertaruhan terbaik anda. Anda harus mengurangkan kelengkapan peribadi kerana anda dengan mudah dapat menemuinya di kedai-kedai tempatan, tetapi botol air harus diberi kepentingan.

Komunikasi: Bahasa Inggeris digunakan secara meluas di sini, dengan label makanan, tanda kedai penjaja, menu restoran, dan lain-lain mengunakanBahasa Inggeris. Penyedia selular Malaysia-Maxis, Digi, Celcom-telah menubuhkan kedai di lapangan terbang. Kos kad SIM sekitar RM20 dan dilengkapi dengan sekurang-kurangnya 400 MB 4G data 5RM, masa bercakap selama tujuh hari. Rangkaian, walaupun di kawasan luar bandar, adalah agak baik.

Where I stayed / started

Quick first-timers Travel Tips planning for Malaysia

Hotel

Have you done this? What can you add to this jrrny?

Related Posts

More Jrrnys by this Contributor